A Badacsonyi borvidék legnagyobb szabású eseménye immáron tizenharmadik alkalommal költözött Budapestre egy napra. A március 23-án a patinás New York-palota Róma termében megrendezett Badacsony New Yorkban seregszemle évről-évre a Badacsony és az itt készült borok rajongóinak széles táborát mozgatja meg.
Egységesen magas szakmai színvonal, bor- és borász egyéniségek és nem utolsósorban egy sajátos, barátságos légkör, borünnephez méltó hangulat jellemezte az eseményt. Egy ilyen felhozatalból nagyon nehéz kiemelni a tíz vagy akár a húsz legjobb tételt, mert annál sokkal több egészen kiváló, emlékezetes bor volt a rendezvényen. Mindez a badacsonyi borászok felkészültségét dicséri, akik évről-évre képesek megjeleníteni boraikban a páratlan termőhelyi adottságokat
mondta Nádasi András bormarketing szakértő, aki hozzátette, hogy
Túlzás nélkül állítható, hogy ez a borbemutató a világ bármelyik pontján megállná a helyét és sok örömet okozna a borkedvelőknek. Szerencsések vagyunk, hogy mi minden évben élvezhetjük – hála a badacsonyi közösségnek, szervezőknek, borászoknak.
Az idén rekordszámú kiállítóval megrendezett színvonalas esemény népszerűsége már a kezdetektől töretlen. A komoly múltra visszatekintő nagyszabású Badacsony New Yorkban rendezvényre a borászok pincészetük legjellemzőbb, legszebb borait hozták el, így a badacsonyi borok szerelmesei 38 pincészet több mint 200 kiváló borát kóstolhatták meg. Az összetartozás szimbólumaként létrejött rendezvényen – ahol az elhelyezett kivetítőn a vendégek a borvidéki fotókból készült rövid filmeken keresztül ízelítőt kaphattak Badacsony hangulatából és az itt gazdálkodó kiváló borászatokból – a látogatók a borokon kívül számos helyi termelőt, turisztikai szolgáltatót, kézműveseket is megismerhettek, akik kínálatukkal kiegészítették és színesítették a seregszemlét.
Rekordszámú kiállító és bővített helyszín
A Badacsony New Yorkban esemény – amelyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szerveznek meg az őket tömörítő és koordináló Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület segítségével – egyik célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke, illetve az idén 20 éve városi rangját ünneplő Badacsonytomaj meglátogatásához. Hiszen bort kóstolni ott a legjobb, ahol ez születik, másrészt a Badacsonyi borvidék a kiváló borok mellett egész évben számos felejthetetlen élményt és felfedeznivalót kínál.
A Badacsony New Yorkban esemény népszerűségét jól mutatja, hogy idén az előző évhez hasonlóan nemcsak rekordszámú látogató, hanem rekordszámú kiállító is részt vett, amelynek köszönhetően bővítettük a helyszínt, így szellősebbé vált a terem és kényelmesebben lehetett a pincészetekhez is hozzáférni. A badacsonyi közösség a Badacsony New Yorkban esemény létrehozásával már kezdettől fogva maradandót tudott alkotni. Jó látni, hogy ennyi év után egyre nagyobb sikernek örvend a rendezvény, közben a pincészeteknél már megjelent egy új generáció, amely bekapcsolódva a szülők és nagyszülők által megkezdett munkákba, megújult erővel viszik ezt tovább. Mint kiállító és szervező elmondhatom, hogy az idei seregszemle sikerült a legjobban, hiszen sok programot tudtunk biztosítani a vendégeknek és a terem bővítése miatt hangulatosabb is lett. Bízom benne, hogy hozzám hasonlóan a látogatók is úgy ítélték meg, hogy az esemény méltó módon képviselte a Badacsonyi borvidéket. Kifejezetten jó volt tapasztalni, hogy élénk érdeklődés volt a szakma részéről is
mondta Szászi Endre a szervezőbizottság részéről.
Izgalmas mesterkurzus színesítette idén is a Badacsony New Yorkban eseményt
A megfelelő minőség biztosítása érdekében az elmúlt évekhez hasonlóan a seregszemlén résztvevő borokat egy borászokból álló bizottság vakkóstolás során előminősítette, így a New York Palota Róma termében minden vendég kizárólag a borvidék legkiválóbb boraival találkozhatott. A sétáló kóstolón túl, folytatva az eddigi hagyományokat a Vivaldi teremben idén is egy teltházas, egyedülálló mesterkurzus színesítette a Badacsony New Yorkban eseményt: az informatív és finom humorral megfűszerezett Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat című mesterkurzuson Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a „Szellem a palackból” című műsor sorozat szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Bor Akadémia tagja, valamint Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatta be a résztvevőket.
A Badacsony New Yorkban a borvidék életében a legkiemeltebb rendezvény és ez tetten érhető volt a kiállítók számából is. A seregszemle mindannyiunk számára nagy presztízzsel bír, amelynek keretében szeretnénk megmutatni, hogy Badacsony egy előremutató és fejlődő borvidék, mely mind a borok, mind pedig a borászok elhivatottságában komoly potenciállal bír. Külön örültem annak, hogy más borvidék borászai is jelen voltak, valamint annak, hogy visszatérő vendégekkel találkoztam. Az, hogy van egy elkötelezett, lojális vendégkör, aki nemcsak a tájban, hanem a borban is látja a többletet, nagyon pozitív számomra. Nem sok borvidék mondhatja el magáról, hogy hosszú évek óta képes ekkora érdeklődés közepette megmutatni saját magát
mondta Istvándy Gergely, a Badacsony New Yorkban esemény kiállító borásza.
Badacsony, Magyarország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb borvidéke
A vendégekhez hasonlóan a Badacsonyi borvidék szereplői is minden évben várják a Badacsony New Yorkban eseményt, mely kiváló alkalmat biztosít a borrajongóknak, a szakmának és a borászatok üzleti partnereinek, hogy elsőkézből megismerjék a pincészetek újdonságait. Az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar borvidék, a kétezeréves szőlő-és borkészítési hagyományokkal rendelkező Badacsony nem véletlenül lett az elmúlt években a hazai borfogyasztók körében az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb borvidék. Ezt komoly és céltudatos munka előzte meg, hiszen a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület a borvidék önkormányzataival és az egyesület tagjaival közösen fejleszti a helyi turizmust, melynek köszönhetően ma már négyévszakos desztinációról beszélhetünk, ahol egész évben nyitvatartó és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az évszaknak megfelelő színes programok, felújított strandok és izgalmas látogatóhelyek várják a vendégeket. A turisztikai látványosságok, minőségi szállások és vendéglátóhelyek mellett az olyan rendezvények, mint például a május 14-én hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Kéknyelű Piknik, vagy az évtizedes múlttal rendelkező rendezvénysorozatok, mint a Bortriatlon, mind-mind hozzájárultak és hozzájárulnak a borvidék sikeréhez.