Borrendi felvonulás, borkóstoló, koncertek, gasztronómiai bemutató és borverseny –
ez volt a II. VinÓvár programja. A tapasztalatokról dr. Mészáros Gabriellát, aborverseny szakmai vezetőjét kérdeztük.
Mi volt a benyomása Mosonmagyaróvárról?
Nagyon tetszik a város, igazán jó a hangulata, a sok zöld felület és a vizek nagyon feldobják az embert. Tágasnak és nyugodtan tűnt – gondolom hétköznap azért más a forgalom…
Milyennek találta a II. VinÓvárt?
Örülök, hogy létrejött ez a rendezvény, hiszen igényes fogyasztók nélkül a termelők sem tudnak előrelépni. Kell az edukáció és kellenek a jó helyek, ahol valóban komoly minőséget lehet kulturáltan kóstolni.
Milyen volt a borbírálat belülről?
Jók voltak a borok, egy hibás bor sem volt és ez már nagyon pozitív. Lehetett volna több Kékfrankos, talán kevesebb illatos fajta de alapvetően szép sort kóstoltunk a 46 tételben.
Hogyan mutatná be a győztes borokat?
Mind a négy bor kifogástalan és egyéniség, amit a Város, illetve az Egyetem vezetői végül kiválasztottak. A Kamocsay Prémium Chardonnay, egy hordós érlelésű, burgundi stílusú, kiegyensúlyozott, szép bor. A tokaji (Mád) Holdvölgy Pincészet Király Furmintja igazi nagyágyú, kiegyensúlyozott, elegáns, valódi termőhelyi bor.
A két vörösbor is kifejezetten jó választás volt. Örülök, hogy az egyik kiválasztott egy szinte helyi bor, hiszen a Tar Pince Cabernet francja hordozza a hűvösebb termőhely jellegzetesen hűvös és elegáns karakterét, a Bock Pince 70+ cuvée néven palackozott bora pedig egyértelműen az ország egyik legizgalmasabb és legstabilabb házasítása.
Mit ajánlana a termelőknek, jövőre milyen típusú borokat érdemes indítani a Város és az Egyetem bora választáson?
A magam részéről az édes borokat is nagy becsben tartom, ezekből akár lehetett volna több jelölt is. Szintén remek lehetőségeket kínál a jó Kadarka, Kékfrankos és Bikavér is.
Címlapkép: Dr. Árvay István polgármester, Dr. Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus és
Dr. Szalka Éva dékán a II. VinÓvár borversenyén
Fotó: Huszár Gábor
LajtaPress / Nádasi András